Blog Layout

Fem växter som öppnar dina sinnen

Fem växter som öppnar dina sinnen

En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt.


Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet.


I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.

Lena lammöron för känseln
Trädgårdsväxter som bjuder in våra sinnen

KÄNSEL: Lammöron med mjukt ludna blad
När jag tänker på växter som öppnar våra sinnen är lammöron den som kommer upp allra först. De silvergrå bladen känns precis som öronen på ett litet lamm; de är täckta av små, korta hår som gör dem mjuka och lena att ta på.


I trädgården kan du sätta lammöron som marktäckare i sen solig, väldränerad rabatt. Som de flesta effektiva marktäckare sprider sig plantorna, så undvik att placera dem intill svagväxande eller känsliga perenner.

 

NÄRVARO PÅ MINUTEN

Ta dig tid att stanna upp en stund, plocka ett blad och känn hur mjukt och lent det är. Den lena känslan hjälper dig att bli mer närvarande så att du lättare kan njuta av nuet. 

Bergbambu med sitt eleganta bladverk

HÖRSEL: Bambuns fridfulla ljudeffekt
Bambuns eleganta, flikiga bladverk har en bonus i form av ett stillsamt, prasslande ljud när bladen rör sig i vinden.

Bergbambu, Fargesia murielae, är den bambu man oftast hittar i handelsträdgården. Den finns i olika höjder beroende på namnsort och klarar sig upp till växtzon 3. Bor du i zon 4 eller uppåt och vill ha bambu i trädgården så är ett bra sätt att plantera den i en stor kruka som tas in över vintern.

Här hos mig i zon 4 satte jag bergbambu 'Simba' i en stor lövkorg isolerad med liggunderlag, som vi lyfte in i uterummet varje höst. Efter några år chansade jag på att plantera ut den i en rabatt, men den klarade tyvärr inte vintern.

Bergbambu trivs i ett halvskuggigt, vindskyddat och väldränerat läge med fuktighetshållande jord.

Bambu kan se lite skräpig ut under vintern. Vill du placera den i ett direkt blickfång, t.ex. vid entrén, är det därför en bra idé att samplantera den med andra växter som kan ta en del av fokuset under den kalla årstiden.


NÄRVARO PÅ MINUTEN

Placera en eller flera bambuplantor i närheten av en avskild sittplats. Ta dig en stunds lugn och ro, slut ögonen och lägg uppmärksamheten på den avkopplande ljudeffekten av bladen som susar i vinden.

Löjtnantshjärta med rosa blommor

SYN: Löjtnantshjärta

Det finns många vackra växter som skulle passa in under denna rubrik; rosor, pioner, hortensia, vårens alla lökväxter och mycket annat. Men för vårt sinne, synen, vill jag denna gång lyfta fram det sirliga löjtnantshjärtat, som är en gammaldags perenn som de flesta känner igen.


Löjtnantshjärtats vackra rosa hjärtan sitter längs med plantans stjälkar på försommaren, strax över det sirliga bladverket. Löjtnantshjärta är en självklar växt att plantera i den traditionella mormorsrabatten och på äldreboendet där växten kan hjälpa till att locka fram välbekanta minnen.

 

Löjtnantshjärtat trivs i sol till halvskugga i fuktighetshållande jord. Plantan går ofta i vila efter blomningen så placera den intill andra växter som kan fylla upp tomrummet efter löjtnantshjärtat. 


NÄRVARO PÅ MINUTEN

Plocka en blomma och dra isär bladen så ser du flickan som har löjtnantens hjärta. Vänd upp och ner på blomman och vik upp bladen så framträder en ballerina. Det ska också gå att dra isär de inre kronbladen så att en flaska och en luta framträder. Med andra ord; vin, kvinnor och sång är det man trodde var det som fanns i en löjtnants hjärta.

Doftande lavendelblommor

LUKT: Lavendelns ljuvliga väldoft

Tänk dig ett helt fält av doftande lavendel i Provence. Det är nog den bilden många av oss får vid tanken på lavendel. Eller så kanske du tänker på doften av lavendelplantan vid husknuten på landet eller lavendelpåsarna i mormors linneskåp?


Dofter har förmågan att snabbt ta oss tillbaka i tiden och/eller till en viss plats. Lavendel är en växt som kan göra just detta - och som många av oss har starka minnen kopplade till. Därför är det en perfekt växt att plantera för att skapa nostalgi i trädgården.


Av samma anledning passar lavendel också perfekt i en rabatt i en hälsoträdgård eller vid ett äldreboende. Dessutom lockar blommorna till sig mängder av bin, humlor och fjärilar, så lavendeln gör även nyttoinsekterna en tjänst.


NÄRVARO PÅ MINUTEN

Slå dig ner vid en lavendelplanta, slut ögonen och låt doften guida dig till ett avslappnat tillstånd.

Smultron på strå

SMAK: Söt smak av smultron

Har du plockat smultron på strå någon gång, kanske under en cykelutflykt på landet? Eller har du smultron i en rabatt i trädgården? Bären är lika goda vilda som "tama".


I trädgården kan du använda vanliga smultron, som sprider sig rikligt med revor, där du vill att de ska fungera som marktäckare.


På andra ställen passar månadssmultron bäst. De bildar knappt några revor alls vilket gör att de passar t.ex. i framkanten av en rabatt, eller på andra ställen där man vill att de snällt håller sig på sin plats.


NÄRVARO PÅ MINUTEN

Något så enkelt som helt vanliga smultron ger oss ett enkelt, men effektivt sätt att öva på att bli mer närvarande och mindful. Ta ett smultron, lägg det på tungan och känn strukturen, njut av den söta smaken och låt dina sinnen väckas till liv.


Fortsätt utforska dina sinnen i trädgården

Genom att vara närvarande och uppmärksam kan du låta växterna i din trädgård öppna upp dina sinnen och ge dig en stunds avkoppling.


Ta dig tid att utforska sinnesupplevelserna och låt din trädgård bli en plats för återhämtning och välbefinnande. Växter som lammöron, bambu och smultron är en bra början på din resa mot ett sinnesfullt trädgårdsliv.

Guide till att vattna hållbart i trädgården

Vill du få tipsen samlade i en pdf som du kan skriva ut och sätta upp på kylen - eller varför inte ute i växthuset? 


Du hittar guiden Hållbar bevattning i butiken. I pdf:en ingår också månadsscheman för vattning så att du kan hålla kolla på vad som behöver vattnas och när. 


Gå till butiken här

shape IT greens blogg

Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Omkring påsk brukar vårens varma vindar och härligt värmande sol börja visa sig och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter. För att skydda växternas nya anlag som är på väg upp - och även alla viktiga småkryp som övervintrar bland vissna växtrester, bör du inte börja alltför tidigt. Vänta tills vädret stabiliserat sig och den värsta risken för frost är över. En del klipper ner perenner redan på hösten, men jag väntar helst med det till våren eftersom växtresterna ger skydd både åt plantor och nyttoinsekter under vintern. Perennernas kvarlämnade fröställningar bidrar även med fröer till fåglarna. Läs mina tips nedan om vad mer du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Fler inlägg
Share by: