Blog Layout

Soligt, torrt och inte ett moln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården

Soligt, torrt och inte ett moln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården

De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar?


Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård. 

Vattna blommorna med vattenkanna
Tips för att samla och spara vatten i trädgården
  • Spara vatten du annars spolar bort medan du väntar på att det ska bli kallt eller varmt vatten i köket och duschen. Du kan också spara vatten du häller av från potatis- och äggkoket. Samla upp det i en hink istället för att låta det gå ut i avloppet, det blir många extra liter att vattna med.

  • Samla regnvatten från hus- och garagetak i vattentunnor så du har att ta av under torrperioder. Perfekt att vattna solvarma krukor med gurka, tomater och prydnadsväxter så att deras rötter inte chockas av iskallt vatten direkt från trädgårdsslangen.

  • Rätt växt på rätt plats är som alltid viktigt. När du väljer växter efter växtplatsen och jorden får plantorna bästa förutsättningarna att bli livskraftiga och tåliga, även mot torka.

  • Undvik bar jord eftersom den torkar ut väldigt snabbt. För att bevara markfukten kan du plantera marktäckande växter eller täckodla genom att lägga organiskt material runt plantorna.

    Du kan använda allt från täckbark, flis, kompost och gräsklipp till bortrensat ogräs, grönsaksblast och rabarberblad, fårull, tyg, fiberduk, tidningar och kartong (allt kanske inte ser så snyggt ut, välj täckmaterial efter tillgång och egna preferenser :)

  • Prioritera de växter som är viktigast att bevattna. Gräsmattan behöver inte vattnas (så länge den inte är nyanlagd) eftersom den snabbt brukar bli grön igen så snart regnet kommer.

    Etablerade träd och buskar klarar sig normalt utan bevattning i och med att de har ett väl utvecklat rotsystem, så länge man inte "skämt bort" dem genom att vattna lite och ofta.

    Även många perenner är relativt torktåliga om de har ett välutvecklat rotsystem. Det brukar därför räcka att vattna dessa först när de visar tecken på vattenbrist genom att plantan hänger.

    Grönsaker, rotfrukter, bärbuskar och krukodlade växter är de växter jag själv prioriterar i första hand när torkan blir långvarig. Även upphöjda odlingslådor torkar ut snabbt och behöver vattnas vid torka, oavsett om du odlar grönsaker - eller varför inte blommor för pollinatörer som i mitt digitala växtförslag
    fjärilsväxter i pallkrage eller rabatt.
Vattna blommorna med vattenkanna
  • Låt gräset växa fritt, exempelvis som avgränsade öar i gräsmattan - eller anlägg en äng som gynnar den biologiska mångfalden. Ängsmark eller högt gräs är betydligt mer torktåligt än en kortklippt gräsmatta och kan hålla sig gröna och frodiga länge.

  • Vattna sällan och mycket åt gången. Plantornas rötter söker sig då neråt och kan därmed hämta vatten på djupet där jorden naturligt är fuktigare. Vattnar du lite och ofta vänjer sig växterna vid att vattnet finns tillgängligt nära jordytan och då får plantorna ett ytligt rotsystem som gör dem känsligare för torka.

  • Vattna på morgonen eller kvällen (bäst för att minska risken för svampsjukdomar eller sniglar). När man vattnar i hettan mitt på dagen försvinner mycket av vattnet genom avdunstning innan det ens får en chans att nå ner till jorden.

  • Punktbevattna grönsaker och nyplanterade prydnadsväxter med vattenkanna nära jordytan istället för att vattna större ytor med slang eller vattenspridare. Då undviker du att värdefulla droppar dunstar bort från jorden och växternas blad.

    Ett bevattningssystem, eller en enkel droppslang strax under jordytan, är också smidigt och gör det lättare att spara på vattnet.

  • Vänta med att plantera nya växter till en svalare och regnigare period. Allra bäst förutsättningar för plantering är det på hösten då marken och luften är naturligt fuktig, vilket ger plantorna en så bra start som möjligt kommande vår. Det går också bra att plantera under tidig vår, när eventuell tjäle har släppt, då mycket av fukten fortfarande är kvar i marken.
Vattna blommorna med vattenkanna

Hoppas du får nytta av tipsen och att det hjälper dig att bevattna din trädgård på ett smart och hållbart sätt.


Att minska vattenåtgången är viktigt, inte bara när det gäller våra egna trädgårdar, utan också med tanke på vattenbrist i ett större perspektiv. Det blir allt vanligare med bevattningsförbud på olika håll i landet och vi behöver hjälpas åt för att det ska räcka åt alla.

Guide till att vattna hållbart i trädgården

Vill du få tipsen samlade i en pdf som du kan skriva ut och sätta upp på kylen - eller varför inte ute i växthuset? 


Du hittar guiden Hållbar bevattning i butiken. I pdf:en ingår också månadsscheman för vattning så att du kan hålla kolla på vad som behöver vattnas och när. 


Gå till butiken här

Guide till att vattna hållbart i trädgården

Vill du få tipsen samlade i en pdf som du kan skriva ut och sätta upp på kylen - eller varför inte ute i växthuset? 


Du hittar guiden Hållbar bevattning i butiken. I pdf:en ingår också månadsscheman för vattning så att du kan hålla kolla på vad som behöver vattnas och när. 


Gå till butiken här

shape IT greens blogg

Upptäck hur växter som lammöron, bambu och smultron kan ge dig sinnesupplevelser i din trädgård.
Av Ann Hallén 20 Mar, 2024
En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt. Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet. I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Omkring påsk brukar vårens varma vindar och härligt värmande sol börja visa sig och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter. För att skydda växternas nya anlag som är på väg upp - och även alla viktiga småkryp som övervintrar bland vissna växtrester, bör du inte börja alltför tidigt. Vänta tills vädret stabiliserat sig och den värsta risken för frost är över. En del klipper ner perenner redan på hösten, men jag väntar helst med det till våren eftersom växtresterna ger skydd både åt plantor och nyttoinsekter under vintern. Perennernas kvarlämnade fröställningar bidrar även med fröer till fåglarna. Läs mina tips nedan om vad mer du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Fler inlägg
Share by: