I början av april för något år sedan skulle jag hjälpa till att klippa ner och föryngra en gammal förvuxen alpklematis som växer på en spaljé mot en gammal vedbod.
Egentligen skulle vi ha tagit ner den direkt efter blomningen året innan, för det är då man egentligen ska föryngra gamla alpklematisar som blivit risiga.
Klematisens ägare i klippartagen. Bilderna visar före och efter klippningen.
Utebliven blomning och fågelbon
Nu hann vi inte med att beskära alpklematisen den säsongen och vi beslutade därför att ta ner den tidigt våren därpå istället, trots att vi då skulle gå miste om blomningen den säsongen.
När riset väl låg på marken upptäckte vi att det fanns inte mindre än tre gamla fågelbon däri. Det verkar ha varit ett perfekt boställe för småfåglar.
Alpklematis tål hård beskärning
Trots den hårda kapningen var det inget fel på växtkraften, den tog sats och växte till sig rejält redan under den sommaren. Alpklematis är verkligen en tålig växt som tål det mesta.
Har du också en stor och risig alpklematis som skulle behöva en nystart så tveka inte. Ta fram stora sekatören och klipp.
Men gör det helst efter den blommat så hinner den sätta nya skott som blommar redan nästa vår.

Så här beskär du alpklematis
Kapa grenarna 50-100 cm över mark så får du bort det mesta av det bruna och risiga. Den växer snart upp med frisk grönska och full kraft igen.
Det här gäller alla klematis som tillhör Atragene-gruppen som innefattar alp-, kron- och sibirisk klematis, vilka alla blommar omkring maj-juni. Normalt sett ska man inte beskära dessa klematis alls utan istället föryngringsbeskära med några års mellanrum.
shape IT greens blogg








