Tre smarta appar som hjälper dig i trädgården

Tre smarta appar som hjälper dig i trädgården

Alla vi med trädgårdsintresse vet ju hur svårt det är att hålla reda på vilka växter man har, var man satte de där tulpanlökarna förra året och när klematisen ska beskäras. Och hur var det nu? Gödslade jag perennrabatten vid entrén i våras?

Jag tror vi är många som brottas med dessa frågor och som glömmer från år till år. Men, det finns jättebra hjälpredor i form av appar att ta till för att stötta minnet. Här vill jag dela med mig av de appar jag fastnat för, istället för att behålla de små godbitarna alldeles för mig själv ;) 

Uppdatering av artikeln: 
Sedan jag skrev det här inlägget är det mycket som hänt. Två av apparna, "Like That Garden" och "Klematis", verkar inte lägre gå att få tag på. Appen Gardenize finns däremot fortfarande och är en kanonbra app som till en början var helt gratis.

Till en början var Gardenize helt gratis, men finns numera att få som en enklare gratisversion eller i olika betalda abonnemang.


Jag har själv stor nytta av appen och tycker att det är rimligt att betala en summa om man behöver fler funktioner än de grundläggande. Det kostar förstås att driva och vidareutveckla appen och jag tycker Gardenize gör ett jättebra jobb med att få in nya användbara funktioner.

Nedanstående information är alltså den ursprungliga texten från 2016. Som sagt, bara en av apparna i artikeln - den användbara Gardenize - finns kvar idag. Jag låter ändå informationen få vara kvar och hoppas att liknande appar som "Like That Garden" och "Klematis" kommer att utvecklas framöver. 

Gardenize

Först ut är Gardenize som är en nyhet i appvärlden. Det är en svensk trädgårdsapp som hjälper dig hålla reda på vilka växter du har och var du satt dem.


Appen håller reda på vilket datum du planterat, när växten blommar, hur hög den blir, när du gödslat och en hel del annat. En superbra grej är att du kan fotografera och lägga in bilder på de växter du har och även rita i bilden.

Gardenize har varit en väldigt bra hjälpreda i min trädgård. Vi flyttade in i huset för ungefär ett år sedan så ni får ha överseende med de något kala rabatterna på bilderna nedan. De flesta är nyligen anlagda och jag har fortfarande en massa planer för trädgården :-) Så klart!

Så fort jag är ute och fixar med något i trädgården kan jag ta ett foto med mobilen och skriva en kort anteckning som går att fortsätta på senare.


Jag har bland annat använt Gardenize när jag har satt ner vårlökar och irisknölar som jag brukar ha stört omöjligt att komma ihåg var jag satt dem. Nu slipper jag riskera att sätta spaden i en tulpan när jag ska plantera en ny växt.

Jag har också använt appen när jag planterat buskar och perenner. Dessutom hade jag mobilen i högsta hugg när vi satte årets fyra sorters potatis i vårt lilla land, för att enkelt ha koll på vilken sort som är vilken.


Bara att ta en bild och rita en markering på bilden med olika färg för de olika sorterna och så skriva en kort anteckning. Klart!

Bilder från appen Gardenize

Appen om klematis

Klematis är en app från Trädgår’n i Söderfors om just klematis. Den är otroligt användbar om du gillar klematis.


Det finns en mängd vackra bilder på över 400 olika sorters klematis och appen är full med nyttiga fakta om alla dessa sorter. Toppen när man vill hitta en klematis som passar i kruka, på en pergola, eller som kanske ska få växa i en buske.


Appen är inte gratis utan kostar omkring 40 kronor, men det är en engångskostnad och det är såå värt det.

Det går att söka på alla klematis av till exempel en viss färg, höjd eller användning och sedan gå in djupare för mer information. Det blir en lätt match att hitta just den klematis som passar hos dig.


Här kan du också se vilken grupp en klematis hör till och ta reda på hur just din klematis ska skötas och beskäras. Det där med beskärningen av klematis kan faktiskt kännas som en riktig djungel. Med appen behöver du inte oroa dig för att klippa vid fel tidpunkt. Här finns allt du behöver veta om klematis!

Bilder från appen Klematis

Like That Garden

Like That Garden är perfekt för dig som vill ta reda på vilka växter du har i trädgården (eller som du ser till exempel i en park). Ta ett foto på växten så söker appen bland miljontals andra bilder och du får upp några olika förslag på vad det skulle kunna vara.


Har appen träffat rätt, och det verkar det oftast göra, så kan du bekräfta att det stämmer med din växt. Här tog jag en bild på myskmadra och det första förslaget av 20 – det stämde faktiskt. Imponerande!

Bilder från appen Like That Garden

shape IT greens blogg

Upptäck hur växter som lammöron, bambu och smultron kan ge dig sinnesupplevelser i din trädgård.
Av Ann Hallén 20 mars 2024
En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt. Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet. I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.
Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 juni 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln tipsar jag om hur du kan vattna smart och hållbart samt hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 november 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 3 oktober 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 maj 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 maj 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 maj 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 april 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 april 2022
Omkring påsk brukar vårens varma vindar och härligt värmande sol börja visa sig och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter. För att skydda växternas nya anlag som är på väg upp - och även alla viktiga småkryp som övervintrar bland vissna växtrester, bör du inte börja alltför tidigt. Vänta tills vädret stabiliserat sig och den värsta risken för frost är över. En del klipper ner perenner redan på hösten, men jag väntar helst med det till våren eftersom växtresterna ger skydd både åt plantor och nyttoinsekter under vintern. Perennernas kvarlämnade fröställningar bidrar även med fröer till fåglarna. Läs mina tips nedan om vad mer du kan göra för att vårfixa rabatterna.
Fler inlägg