Blog Layout

Tips för trädgården i sommarvärmen

Tips för trädgården i sommarvärmen

 

Under sommarens allra varmaste perioder när temperaturen ligger på uppåt 25-30 grader eller mer kan det vara bra att tänka på att ta hand om trädgården lite extra.

I den här artikeln delar jag med mig av tips och råd för att ta hand om trädgården på bästa sätt tills graderna sjunker igen, både när det gäller bevattning, plantering och lite annat smått och gott.

 

Bevattning i värmen

På många håll i landet är det ofta vattenbrist under sommaren och många kommuner inför tillfälliga bevattningsförbud. Det innebär att vi behöver tänka till och spara på  vattenanvändningen i trädgården.

Ett sätt att minska förbrukningen är att begränsa vattningen till framförallt de viktigaste plantorna. För mig betyder det att jag fokuserar på att vattna grönsaksplantor och nyplanterade växter, inklusive de som planterades för 1-2 år sedan.

Växter i kruka eller pallkrage torkar ut snabbare och de kan också behöva vattnas lite extra. Det gäller inte minst för 
Fjärilsrabatten som är extra viktig eftersom blommorna där hjälper bin och andra nyttoinsekter att hitta föda. 

Vattna smart

Använd gärna droppslang eller andra smarta bevattningslösningar där du behöver vattna så det mesta av vattnet kommer ner i jorden utan att avdunsta alltför mycket i den varma luften.

Vattenspridare är praktiskt men tyvärr är det mycket av vattnet från spridaren som inte hamnar där det ska på grund av att det blåser eller dunstar bort innan det når marken. Vattenkanna eller slang med duschmunstycke gör det lättare att se till att vattnet kommer plantorna tillgodo.

Vattna på morgonen eller på kvällen för att minska avdunstningen så mycket som möjligt. Vattnar man i hettan mitt på dagen försvinner mycket av vattnet i luften eller på grund av att det avdunstar från växternas blad innan det ens får en chans att nå ner till jorden.

Använd vattnet där det behövs mest

Etablerade perenner, buskar och träd har ett relativt stort och djupt rotsystem som klarar torrperioder väldigt bra. Där brukar det ofta räcka att punktbevattna någon enstaka planta som börjat sloka, men annars får rabatten klara sig på egen hand.

När du utgår från växtplatsen och väljer växter efter läget och jordmånen så har plantorna de bästa förutsättningarna att kunna växa till sig på bästa sätt. Sådana växter är tåliga och livskraftiga och klarar även en del torka.


Värre är det med exempelvis en skuggväxt som står och kämpar i en rabatt i full sol. Den mår knappast bra, växer sämre och kan till och med tyna bort helt efter en tid.

Tycker du att det är svårt att välja rätt växter som passar i just din rabatt? Läs gärna mer om hur du kan få min hjälp med din rabatt genom
Design på Distans.

Skippa gräsmattan

Gräsmattan behöver du inte stödbevattna även om det är långvarig torka, så länge den inte är nysådd eller nylagd.

Gräset kan bli riktigt torrt och fult på sina håll men att det brukar ta sig väldigt bra igen så snart det kommer regn. Är det några fläckar kvar där gräset inte kommer igen är det lätt att så lite gräsfrön just där och snabbt få en fin gräsmatta igen.


Själv använder jag hellre det värdefulla vattnet till andra växter.

Bevattningsförbud & egen brunn

- Det är inget som påverkar mig för jag har egen brunn så jag kan fortsätta vattna som vanligt. Det hör jag ofta från de som har egen brunn när det blir bevattningsförbud.


Vad de inte tänker på är att vattnet i brunnen kommer från vårt gemensamma och värdefulla förråd av grundvatten. Allt vatten är sammanlänkat och om en del slösar på vattnet blir det mindre kvar att dela på för alla andra.

Undvik att plantera växter

Plantera inte växter mitt i värmeböljan om du kan undvika det. Det går åt mängder av vatten till ett nyplanterat träd eller en perennrabatt, speciellt i torrt varmt väder.


Den torra jorden suger åt sig vattnet som en svamp och dessutom avdunstar vattnet snabbt från marken och växternas blad när du vattnar i solen och värmen.


Nyinköpta växter på vänt

Har du köpt växter som står och väntar på att planteras ut så är det bättre att avvakta tills temperaturen sjunker och gärna innan ett utlovat regn om något sådant ser ut att vara på ingång.

Låt de inhandlade växterna stå kvar i sina krukor så länge. Ställ dem på en bricka eller ett fat i skuggan och se till att de får tillräckligt med vatten.


De klarar sig fint en längre period om de får vatten, tänk bara på hur länge en växt kan stå i kruka på handelsträdgården. 

Vatten åt trädgårdens gäster

I sommarvärmen kan det vara bra att tänka på att bin, humlor, fjärilar, fåglar, igelkottar, paddor och andra gäster i trädgården behöver tillgång till vatten.


Ett fågelbad och ett par bi-vattnare är en bra start som verkligen hjälper djurlivet i trädgården.

En bi-vattnare är helt enkelt en skål eller ett fat fyllt med vatten och stenar. Bin och andra insekter kan sitta på stenarna när de dricker, utan att riskera att drunkna.
 

Svalkande tips för växthuset

I ett växthus kan det bli olidligt varmt på sommaren, även för värmeälskande växter. Därför är det bra att försöka sänka temperaturen så gott det går. Läs min artikel och få 5 smarta tips för ett svalare växthus.


KOMMENTARER

Ylva Oldberg Backman • 27 juni 2020 23:19:51

Har ni tänkt på hur mycket vatten som rinner ner i avloppet från slasken i köket. Jag har en spann där i och bär ut ca 6-7 spannar varje dag och vattnar växterna. Onödigt att det rinner ut i avloppet. Har två grävda brunnar men sparar ändå.


Hej Ylva,
Ja, det går verkligen att spara mycket vatten genom att samla spillvatten istället för att låta det gå till avloppet. Ett bra tips och ett enkelt sätt att bidra till minskad vattenanvändning.
/Ann


Carin Göransson • 26 juni 2020 12:41:45

Det blir en del spillvatten när man t.ex. spolar för att få kallt vatten att dricka eller bara när man sköljer något. Sommartid har jag en balja i diskhon som jag samlar upp sådant spillvatten i och använder sedan till växterna ute (krukor, rabatter m.m.)


Hej Carin,
Tack för att du delar med dig, bra tips! Att samla spillvatten istället för att låta det gå rakt ner i avloppet är ett enkelt och bra sätt för att spara vatten. Jag brukar också ha en hink i duschen där jag låter vattnet samlas innan det blir lagom varmt att duscha i.

/Ann


Anna Ekman • 25 juni 2020 21:28:15

Jag vill tipsa om en rotvattnare i koppar som jag använder för att punktbevattna pallkragar och krukor. En - tre minuter per planta räcker bra. Den finns att köpa i trädgårdsbutiker.


Hej Anna,
En rotvattnare verkar vara ett smart och vattenbesparande tillbehör. Perfekt att låta vattnet komma ner direkt till rötterna där det gör mest nytta. Tack för ett bra tips!
/Ann


shape IT greens blogg

Upptäck hur växter som lammöron, bambu och smultron kan ge dig sinnesupplevelser i din trädgård.
Av Ann Hallén 20 Mar, 2024
En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt. Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet. I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.
Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Omkring påsk brukar vårens varma vindar och härligt värmande sol börja visa sig och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter. För att skydda växternas nya anlag som är på väg upp - och även alla viktiga småkryp som övervintrar bland vissna växtrester, bör du inte börja alltför tidigt. Vänta tills vädret stabiliserat sig och den värsta risken för frost är över. En del klipper ner perenner redan på hösten, men jag väntar helst med det till våren eftersom växtresterna ger skydd både åt plantor och nyttoinsekter under vintern. Perennernas kvarlämnade fröställningar bidrar även med fröer till fåglarna. Läs mina tips nedan om vad mer du kan göra för att vårfixa rabatterna.
Fler inlägg
Share by: