Blog Layout

Tulpaner varje år - utan onödigt krångel

Tulpaner varje år - utan onödigt krångel

Underbara, ljuvliga, fantastiska tulpaner. De  är verkligen en symbol för den varma delen av året. Äntligen sol och värme!

När tulpanerna börjar blomma på våren ger de oss en härlig explosion i färg och blomning som vi längtar efter hela långa vintern.


För att få den vackra vårblomningen behöver vi förbereda redan hösten innan. Det gäller att komma ihåg att sätta tulpaner och annan lök för att kunna njuta av dem till våren. Dessutom finns det en del problem som ofta dyker upp i tulpanrabatten.


Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.

Problem i tulpanrabatten?

Får du inte ha tulpanerna i fred för rådjuren? Blommar de bara den första våren efter plantering och sen ser du dem aldrig mer? Eller är du så less på de gula vissnande tulpanbladen att du gräver upp lökarna efter blomningen?

Rådjur och harar är riktiga finsmakare som gärna kalasar på tulpanblad och knoppar. Kanske har du provat allt från fårull på pinnar till att sätta ett nät över tulpanerna för att få ha dem ifred?

Eller tynar tulpanerna bort för att de inte trivs där du satt dem? Kommer alla de där lökarna du satte med stor omsorg bara upp ett år och sedan är de bara borta?

Blir du irriterad på de fula, gulnande tulpanbladen som måste få sitta kvar för att löken ska kunna få kraft att blomma igen? Kanske har du till och med satt lökarna i en korg som måste grävas upp och flyttas undan varje år efter blomningen?

Så får du en tulpanrabatt att njuta av

Vill du ha vackra tulpaner i trädgården men utan att lägga för mycket tid på att sköta och skydda dem? Här är mina bästa knep för att öka glädjen du får av dina tulpaner.

Kom ihåg att plantera

Det låter kanske självklart att man behöver plantera för att få blommor att njuta av, men det är ganska lätt att missa att sätta lökar på hösten. Och så kommer man kanske på det först när våren kommer. "Javisst, ja. Nu glömde jag sätta tulpaner igen..."

För att komma ihåg när det är dags att köpa tulpanlök är det en bra idé att skriva upp det i kalendern eller sätta en påminnelse i mobilen, till exempel i trädgårdsappen
Gardenize

Välj långlivade sorter

När du köper tulpanlökar - välj långlivade tulpaner som återkommer år efter år för att få njuta av tulpanerna varje vår. 

Rätt växtplats

Tulpaner vill ha en solig plats på väldränerad mark för att trivas bra och öka chansen att de klarar vintern. På en sank eller fuktig plats mår de inte så bra och lökarna riskerar att ruttna bort. 

Sätt många lökar tillsammans

Det blir vackrast med flera tulpaner tillsammans så sätt gärna många lökar.

Antingen kan du sätta lökarna i ett oregelbundet mönster utspritt i en rabatt för ett naturligt intryck. Ett knep är att slänga ut lökarna på måfå i rabatten och plantera dem där de hamnar.

Eller så kan du sätta lökarna i grupper och låta dem återkomma på flera ställen i rabatten. Det ger en fin och genomtänkt effekt och ett mer ordnat intryck.
 

Använd placerings- och perennknepet

Det första steget är att tänka på var i rabatten du sätter tulpanlökarna. Placera dem en bit in i rabatten mellan och bakom sent grönskande perenner med frodigt bladverk.

På våren, när perennerna just börjat grönska, lyser tulpanerna vackert i den mellersta och bakre delen av rabatten. När perennerna senare vuxit sig större döljer de tulpanernas blad medan de vissnar ner efter blomningen.

Det är enkelt att vira ihop de gulnande bladen och peta in under perennerna om de sticker fram. Då slipper du gräva upp de överblommade lökarna eller att bladen fångar blicken medan de vissnar ner och samlar ny kraft till löken.

Exempel på lämpliga perenner för samplantering är kaukasisk förgätmigej, daggkåpa, höstanemon och större sorters funkior och nävor.

Gödsla för nästa års blomning

En tulpanlök blommar bara en gång och sätter därefter sidolökar. Kommer det bara blad ett år har sidolökarna inte hunnit samla tillräckligt med kraft för att växa till sig och orka blomma. Knipsa av den vissna blomman så kan lökarna satsa på att bilda sidolökar istället för frön.

För att sidolökarna ska blomma nästa år behöver de näring. Gödsla med benmjöl vid planteringen och därefter varje höst. När lökarna börjar komma upp ur jorden kan man strö ut blodmjöl innan blomningen för att ge extra näring.

Blodmjöl avskräcker också de vilda djuren, i alla fall tills nästa regnväder drar in och det spolas bort...

Middag åt hungriga rådjur?

När det gäller problem med vilt som rådjur och harar som låter sig smaka av tulpaner och annat gott i våra trädgårdar så är mitt råd att spraya med Trico Garden en gång i månaden.

Det avskräckande medlet är naturligt, lätt att använda och finns att köpa i trädgårdshandeln.

Trico Garden är det enda som har fungerat hos mig och här har vi många rådjur. Grannen brukar mata dom under vintern och det lockar till sig fler nyfikna rådjur som gärna tar sig in i min trädgård och smakar på det mesta.

Såväl tulpaner som idegran och rododendron i trädgården har blivit middag åt de vackra växtmarodörerna ;-)

Men så är det inte nu längre. Det gäller bara att komma ihåg att spraya från det att tulpanbladen börjar titta upp tills de har blommat över :)

shape IT greens blogg

Upptäck hur växter som lammöron, bambu och smultron kan ge dig sinnesupplevelser i din trädgård.
Av Ann Hallén 20 Mar, 2024
En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt. Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet. I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.
Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Omkring påsk brukar vårens varma vindar och härligt värmande sol börja visa sig och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter. För att skydda växternas nya anlag som är på väg upp - och även alla viktiga småkryp som övervintrar bland vissna växtrester, bör du inte börja alltför tidigt. Vänta tills vädret stabiliserat sig och den värsta risken för frost är över. En del klipper ner perenner redan på hösten, men jag väntar helst med det till våren eftersom växtresterna ger skydd både åt plantor och nyttoinsekter under vintern. Perennernas kvarlämnade fröställningar bidrar även med fröer till fåglarna. Läs mina tips nedan om vad mer du kan göra för att vårfixa rabatterna.
Fler inlägg
Share by: