Blog Layout

Höstguide: Hur sent kan du plantera växter?

Höstguide: Hur sent kan du plantera växter?

September och oktober är perfekta månader för nyplantering. Det är fortfarande varmt i jorden och höstens regn och fuktiga luft hjälper växterna att rota sig ordentligt inför vintern.


Växterna får en bra start och kan komma igång att växa så snart marken tinar upp på vårkanten. 

Men alla växter passar inte för höstplantering och en del bör inte planteras senare än september. Här reder jag ut vilka växter som kan planteras på hösten - och vilka du bör vänta med att sätta i jorden till våren.


Praktrudbeckia & höstsilverax - två härliga höstblommande perenner.

Hur sent kan du plantera buskar och träd?

De flesta lövfällande buskar och träd kan du plantera så länge det går att gräva i marken innan kylan kommer och tjälen slår till.


Vintergröna växter som bambu, barrväxter och lagerhägg kan med fördel planteras under tidig höst - i mellersta Sverige från augusti fram till mitten av september. 

Barrotade häckplantor ska vara i vintervila (löven lossnar lätt från grenarna) och planteras tidigast i oktober och fram till november. Även barrotade rosor planteras under samma period.

Vilka buskar och träd bör man vänta med?

Vissa växter är extra ömtåliga och är därför bättre att plantera på våren. De behöver en så lång växtsäsong som möjligt för att rotsystemet ska hinna växa till sig inför vintern. Planteras de för sent på säsongen kan de få svårt att överleva till nästa vår.

Bland de växter som bör planteras på våren finns exotiska växter eller buskar och träd som invintrar sent, exempelvis bok, avenbok, hagtorn, pil, björk, ek, katsura och magnolia. Samma sak gäller för sådana som är på gränsen till härdiga i din växtzon.

Vad gäller för perenner och prydnadsgräs?

Perenner kan planteras fram till slutet av september. Risken om de sätts senare än så är att de inte hinner rota sig ordentligt och att jordklumpen då kan tryckas upp ur jorden när marken fryser till.


September är också en bra tid för att flytta eller dela perenner, speciellt sådana som blommar under vår och sommar. 

Lista med höstens perenner

Vill du få tips på perenner som blommar på hösten? Anmäl dig till nyhetsbrevet så får du en växtlista med över 100 perenner som blommar i september-oktober.

Listan är sorterad efter blomfärg för att göra det lätt att hitta den växt du söker, men tänk på att ta reda på växtens egenskaper som höjd, växtsätt, spridningsförmåga och förstås om växten trivs där du vill plantera den.

Klicka här för att prenumerera och få växtlistan

Undantag som bör planteras på våren

Prydnadsgräs och höstanemoner bör planteras på våren för att hinna etablera sig inför vintern.


Ser du ett skirt gräs eller en vacker höstanemon i trädgårdshandeln på hösten så är ett tips att skriva upp namnsorten och köpa växten på våren istället. På så sätt ökar du chansen att den överlever kommande vinter och blir långlivad i rabatten.

Tulpaner och andra vårlökar

Tulpaner kan sättas ända fram till det att tjälen gör marken för hård att gräva i, medan narcisser behöver komma i jorden under september.


För övriga lökar gäller att små lökar sätts tidigt och större lökar senare inom perioden september-oktober.

Det är inte alltid man tänker på att sätta vårlökar på hösten. Vet du med dig att du brukar missa det så sätt gärna en påminnelse om att köpa lökar på hösten.


På så sätt saknar du aldrig färgklickar i rabatten på våren utan kan njuta av tidig blomning i trädgården.


KOMMENTARER FRÅN LÄSARE

Jirakul Nyberg • 25 november 2020 04:26:22

Jag har köpt en Katsura cercidiphyllum japonicum och undrar hur jag ska ta hand om den innan plantering i vår. Jag har växthus som jag kan ställa ut den i. Bör jag även isolera runt den och hur gör jag med vatten ? Bor i zon 3.


Hej Jirakul! Katsura är ett vackert exotiskt träd som helst ska planteras på våren precis som du tänkt, men bäst är då också att köpa plantan på våren. I en kruka blir det stora temperaturväxlingar som medför att jorden fryser och tinar om vartannat vilket gör det tufft för plantan.


Du kan antingen prova att isolera runt krukan och ställa den i växthuset eller gräva ner krukan utomhus på en skyddad plats. Sen är det bara att hålla tummarna för att katsuran klarar vintern. Du behöver inte vattna efter att plantan fällt sina löv eftersom den då gått i vintervila.
Lycka till /Ann


Linda • 7 september 2020 07:18:26

Hej! Jag har en Syrenhortensia som vuxit ur växtplatsen den står på i dag. Jag bor i växtzon 2 och funderar på om det går bra att flytta den nu eller är det bättre till våren? Vad bör man tänka på?
Mvh Linda


Hej Linda! Det går bra att flytta den nu på hösten. Förbered den nya växtplatsen innan du gräver upp hortensian. Försök få med så mycket av rotsystemet som möjligt. Vattna ordentligt och regelbundet under hösten och våren de kommande två-tre säsongerna. Lycka till /Ann


Cathrine • 21 september 2019 09:36:20

Hejsan. Jag har en fråga som lyder :
Vi bor i Lekvattnet i Värmland. Zonen är 6-7 och nu har vi minus 1-2 grader på natt/morgon. Jag undrar om det är försent att plantera ISOP och Kransveronica och Rusbeckia nu ? Mvh Cathrine Rückert


Hej Cathrine, tack för din fråga. Det är nog på gränsen till för sent att plantera i zon 6-7. Risken är att plantorna inte hinner rota sig innan kylan kommer och att rotklumparna då kan frysa upp av tjälen. Mitt förslag är att du kontaktar din lokala handelsträdgård där de säkerligen har erfarenhet av hur sent du kan plantera i dina trakter /Ann

shape IT greens blogg

Upptäck hur växter som lammöron, bambu och smultron kan ge dig sinnesupplevelser i din trädgård.
Av Ann Hallén 20 Mar, 2024
En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt. Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet. I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.
Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Omkring påsk brukar vårens varma vindar och härligt värmande sol börja visa sig och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter. För att skydda växternas nya anlag som är på väg upp - och även alla viktiga småkryp som övervintrar bland vissna växtrester, bör du inte börja alltför tidigt. Vänta tills vädret stabiliserat sig och den värsta risken för frost är över. En del klipper ner perenner redan på hösten, men jag väntar helst med det till våren eftersom växtresterna ger skydd både åt plantor och nyttoinsekter under vintern. Perennernas kvarlämnade fröställningar bidrar även med fröer till fåglarna. Läs mina tips nedan om vad mer du kan göra för att vårfixa rabatterna.
Fler inlägg
Share by: